Nastava u prirodi

Jedna od *najlepših i najlekovitijih **ekoloških planina* u Srbiji pružila je "utočište" hotelu Javor, renoviranom 2011. godine.

Nastava u prirodi

Nastava u prirodi

Jedna od najlepših i najlekovitijih ekoloških planina u Srbiji pružila je "utočište" hotelu Javor, renoviranom 2011.godine. Hotel Javor je udaljen 225 km jugozapadno od Beograda, na putu Ivanjica - Sjenica.Selo Kušići, u kojem je smešten hotel, na planini Javor, pogodno je za boravak naših najmlađih gostiju, kako zbog svoje idealne nadmorske visine (1000 m), i ukrštanja vetrova tj.ruže vetrova koje povoljno utiču na njihove respiratorne organe, jačanje njihovog imunološko-odbrambenog sistema, tako i zbog slabog saobraćaja i osećaja bezbrižnosti za učitelje, a slobode za decu. U okruženju ovog malog čarobnog mesta nalaze se znamenitosti, pogodne za izlete, kao što su: Specijalni rezervat prirode Uvac-najveće stanište beloglavog supa na Balkanu, Ivanjica i spomenik Draži Mihajloviću, Milandža, farma koza i druge.


Prvi znak da ste stigli na pravo odredište je veliki svetao objekat, sa parkingom, koji zrači pozitivnom energijom. Na samom ulasku u Hotel Javor, dočekaće vas direktorka Sneža, domaćin našeg hotela i vaša nova prijateljica za lakšu organizaciju i pomoć. Ona će vas uputiti u naše 32 smeštajne jedinice, raspoređene u dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe, od kojih svaka ima: TV, orman, radni sto, noćne komode i kupatilo.

U našem Restoranu Major, spremno vas čeka naš kuvar koji će sa ostatkom osoblja u kuhinji, spremati domaće specijalitete ivanjičkog kraja. Tanjiri će, verujte nam, ostati prazni, a vi ćete se osećati kao kod svoje kuće. U večernjim satima naš bar možemo transformisati u mini bioskop i zabaviti se zajedno. Ako se odlučite da nas posetite u toplijim mesecima, na raspolaganju će vam biti i terasa, sa božanstvenim pogledom, idealno mesto da se malo zasladite posle duge šetnje.

Pred kraj dana, kada su učiteljice već umorne od celodnevne aktivnosti i brige oko mališana, tu je naša igraonica Kaćun , gde vas po želji, pored lavirinta i raznih igračaka, stonog tenisa i fudbala, može dočekati i naš neumorni animator i odmeniti bar na kratko. Ako vas vreme izda, ne brinite se, nećemo i mi! Tu je naša sala za rekreaciju ( po potrebi i kongresna sala, kapaciteta do 85 mesta sa savremenom opremom ), gde se možete poslužiti strunjačama i ripstolom, organizovati raznorazne igre, kvizove znanja, a u večernjim satima i maskembal, diskoteku.

Kako se naš objekat nalazi u divnom prirodnom okruženju, deo njega su i dva terena, idealna za razne fizičke aktivnosti jer su udaljena od puta i okružena borovom šumom! Pored terena, na raspolaganju vam je i eko igralište, koje se sastoji od: tobogana, klackalica, penjalica i ljuljaški.

A kada poželite da malo zavirite i van naše oaze, tu su staze zdravlja duge sve ukupno 40 km, prethodno navedeni izleti, kao i obližnja prostrana poljana na kojoj se tokom zime mališani mogu sankati, a tokom leta trčati i igrati arjačkinje barjačkinje.


Posle naših najbližih, učitelji su ti koji nas oblikuju kao razumno i socijalno biće. Oni nas upućuju u igre sa brojevima, upoznaju nas sa bogatstvom slova i jezika, pomažu nam da razumemo kako i zašto rastu biljke, kako opstaju životinje, i zašto je bitno da čuvamo svoju okolinu. U bogatoj prirodi Javora, opuštenoj i drugačijoj atmosferi od uobičajene školske, učitelji mogu upoznati svoje đake sa svetom oko nas iz drugačije perspektive. Pored te socijalne i edukativne uloge, treba reći da je boravak na čistom vazduhu, u ovako netaknutoj prirodi, pre svega značajan za zdravlje mališana. Naš čist vazduh će zarumeneti dečije obraze i razvući ih u jedan veliki, srećan, dečiji osmeh, i zato uživajte u blagodetima naše pitome planine, a naše osoblje će učiniti da poželite ponovo da se vratite jer će, ovog puta, posao za vas biti zadovoljstvo!

 

Dragi učitelji hvala vam za sve što činite za budućnost sadašnjih generacija, a u ime naše kuće, hvala vam što ćete možda baš nama ukazati poverenje i pružiti priliku da vidite zašto smo baš mi, pravo mesto za nastavu u prirodi!