Izlet

*- UVAC *- Reka Uvac se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, između Nove Varoši i Sjenice. Reka Uvac protiče između severnih padina veličanstveno lepog Zlatara, južnih ogranaka zlatiborskog planinskog masiva i padina Javora.

Izlet

Izlet

- UVAC - Reka Uvac se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, između Nove Varoši i Sjenice. Reka Uvac protiče između severnih padina veličanstveno lepog Zlatara, južnih ogranaka zlatiborskog planinskog masiva i padina Javora. Uvac ima karakter planinske reke, što omogućava izraziti hidroenergetski potencijal, zahvaljujući čemu su na ovoj reci podignute tri brane, koje su formirale tri veštačka jezera : Zlatarsko, Sjeničko-Uvacko i Radoinjsko jezero.

Zlatarsko jezero je nastalo 60-ih godina 20. veka izgradnjom brane na reci Uvac kod Kokinog Broda. Brana elektrane je visoka 83 metra i najveća je zemljana brana izgrađena u Evropi, a nivo Zlatarskog jezera zbog nje varira i do 45 metara. Na obalama Zlatarskog jezera nalazi se najveće stanište beloglavog supa na Balkanu. Zlatarskom jezeru pripadaju i čuveni meandri reke Uvac. 

Uvac je reka koja nosi mnoge tajne. Niko nije ni slutio da je u krečnjacima Pečanskog brda priroda sagradila jedan od najzanimljivijih prirodnih objekata u Srbiji i svojevrstan prirodni fenomen - jedinstven pećinski sistem dug više od šest hiljada metara, sa brojnim kanalima u nekoliko nivoa, dvoranama, sifonima i pećinskim ukrasima. Ukrasi Ledene pećine, u vidu dugačkih draperija i saliva, koji ponegde dostižu i do deset metara, iako deluju hladno, lepotom zaustavljaju dah.

- Planina Javor - Zbog velikog broja borbi i ratova koji su vođeni na ovom prostoru Javor je verovatno "najistorijskija" planina u Srbiji. Spomen kosturnica poginulima u Javorskom ratu 1876. godine, svedočanstvo je o hrabrosti i odvažnosti srpske vojske, ali i jednog istorijskog čina čijim se ishodom možemo ponositi.

- Muzej Javorskog rata - Na Kušićima postoji i ovaj muzej, podignut za uspomenu na teške borbe vođene na javorskim visovima 1876. godine.

- Spomenik Mihailu Iliću - Na groblju javorskih junaka narod je podigao spomenik najhrabrijem od njih, legendarnom majoru Mihailu Iliću (1907. godine). On je poginuo nedaleko odatle u Prvom srpsko-turskom ratu, u ovim krajevima poznatijem pod imenom Javorski rat.

- "Vasilijina česma" - Ispod najvišeg vrha Javora (Vasilijin vrh, 1.520m) podignuto je 2000. godine ovo spomen obeležje. Legenda kaže da je mlada i lepa Vasilija kraj izvora čekala svog momka, koji se po zimskom vremenu izgubio. Smrznutu Vasiliju pronašli su tek nekoliko meseci kasnije.

- Milandža - Na samo 5 km udaljenosti od Kušića nalazi se i mesto u kome je rođen vladika Janja - Joanikije Neškovicć, koji je tu podigao prvu školu u Moravičkom kraju (1833). Pored škole tu je i crkva, koju je podigao vladika Janja na grobu svojih roditelja u rodnom selu (1853). Milandža je decenijama bila centar čitavog kraja, jer je Milandžanska škola sve do 1928. godine jedina koja je radila na prostoru od Javora do Crvene Gore i od Nošnice do Mučnja i Kukutnice.

- Etno selo Štitkovo - Etno selo u kome se nalazi crkva Svete Trojice iz 1867. godine, kao i druge kuće koje odražavaju duh starih vremena, predstavljaju posebnu turističku atrakciju. Sve sačuvane kuće tipično su starovlaške i potiču s kraja 19. veka, o čemu svedoči i upisana godina gradnje na kućama. 1882. godine sagrađena je najstarija kuća je u centru sela. Ovu jedinstvenu etno oazu Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva stavio je pod zaštitu.

- Ivanjica - Prelepa varoš Ivanjica dobila je ime po divnim ivama (vrsta žalosne vrbe) koje su rasle u njoj. Nastala je davne 1833. godine hatišerifom kneza Miloša. 1930. godine proglašena je za klimatsko mesto, a 2000. godine za vazdušnu banju. O burnoj prošlosti svedoče brojni kulturno-istorijski spomenici. Manastiri Kovilje i Pridvorica (XII vek), Kušića han - nekada konačište kiridžijama, Jeremića kuća - najstarija sačuvana zgrada u Ivanjici, Rimski most na reci Moravici, Hadži Prodanova pećina, ivanjička crkva posvećena Svetom caru Konstantinu i Svetoj carici Jeleni, "kameni most" - najveći jednolučni na Balkanu, stara hidrocentrala - peta po redu sagrađena u tadašnjoj državi (iz 1911. godine), spomen-obeležje Dragoljubu-Draži Mihajloviću, Spomenik revolucije i mnogobrojne druge znamenitosti vredne posete.

- Manifestacije - Kušići su svake godine u nedelju pred Vidovdan domaćini Sabora dvojničara i starih instrumenata Srbije. Tu se takmiče najbolji dvojničari iz cele Srbije, kao i izvođači na starim, zaboravljenim instrumentima. U ovom kraju se održava i festival "Nušićijada" gde je opšti motiv festivala – praznik humora i veselja, starogradskog i čaršijskog duha – pored koga postoji i motiv koji se svake godine odredi kao tema festivala.

- STAZE ZDRAVLJA

Gostima se na raspolaganju nalaze brojne staze zdravlja (40km uređenih staza) kroz netaknutu prirodu (koja obiluje retkim vrstama lekovitih bilja, divljih jagoda i borovnica) i koje su bogate svežim i čistim vazduhom i prelepim pejzažima:

Hotel-Marijanin zavičaj 1.8 km (bela)
Hotel-Marijanin zavičaj-Milandža 4.65 km (plava)
Hotel-Sokići-Milandža 4.85 km (plava)
Hotel-Bratuljeva Česma 2.1 km (bela)
Hotel-Ruža vetrova 0.900 km (bela)
Hotel-Ruža vetrova-Crkvina-Hotel 2.72 km (plava)
Hotel-Skilift 0.800 km (bela)
Hotel-Crkvina-Visioc 3 km (plava)
Hotel-Crkvina-Zabojska cesma 1.87 km (plava)
Hotel-Crkvina-Visioc 3 km (plava)
Hotel-Crkvina-Zabojska cesma 1.87 km (plava)
Hotel-Komanovica-Zabojska česma-Hotel 7.32 km (crvena)
Hotel-Turski grob 2.76 km (bela)
Hotel-Turski grob-Raskrsnica za Štitkovo-Hotel 6.36 km (crvena)