Saveti za asmatičare

Poleni drveća već su počeli da  zadaju muke osobama koje pate od alergijske astme. Pretite aeropalintološki izešetaj za vaš grad na NS Polen. Posle drveća počinju i trave i korovi. Da bi izbegle tegobe, osobe sa astmom treba redovno da kontrolišu bolest, da se kolne boravka u prirodi...

Saveti za asmatičare

Poleni drveća već su počeli da  zadaju muke osobama koje pate od alergijske astme. Pretite aeropalintološki izešetaj za vaš grad na NS Polen. Posle drveća počinju i trave i korovi.

Da bi izbegle tegobe, osobe sa astmom treba redovno da kontrolišu bolest, da se kolne boravka u prirodi (što je uparski teško izvesti) i rada u bašti u vreme cvetanja, da na pravi način i u pravo vreme koriste lekove za smanjivanje tegoba i da redovno idu na kontrole kod svog lekara koji ćpo potrebi korigovati terapiju.
Ako se pridržavamo ovih pravila, saastmom se može normalno da se živi.

Evo nekoliko praktičnih i korisnih saveta:

Bez tepiha i zavesa
– Pacijenti alergični na prašinu i grinje moraju često provetravati  prostorije u kojima borave, ukloniti pernate jorgane i jastuke u kojima se prašina  zadržava. Poželjno je da koriste antialergiijske navlake za jastuke i jorgane, koje ne propuštaju prašinu. Takođe, u sobama gde se spava treba skloniti teške zavese , prekrivače za krevete, plišane igračke, vunene tepihe i itisone, ostaviti samo parket koji češce treba da se briše vlažnom krpom. Ako je uzrok  astme životinjska dlaka, onda ljubimci ne smeju da borave u istim prostorijama gde i astmatičar.

Simptomi
Astma je hronični upalni proces koji dovodi do sužavanja disajnih puteva. U astmi  se javljaju simptomi kao što je kašalj, osećaj stezanja, sviranje i bol u grudima i nedostatak vazduha, odnosno daha. Nažalost, još uvek mnoge osobe koje pate od  astme smatraju da je normalno da imaju ovakve tegobe. Medjutim, astma koja se ne leči, sve više se razvija i prelazi u teži oblik.

Terapija

Za lečenje astmei postoje lekovi koji se koriste za suzbijanje zapaljenja i oni za brzo olakšavanje tegoba, takozvane pumpice. Pumpice se kod nas naziva sve, ali nisu sve pumpice iste. U pumpicama za suzbijanje zapalenja se nalazi lek, kortikosterodi, bilo sam ili ili sa kombinacijom dugodleujećeg bronhodilatatora i takve se moaruj koristiti svaki dan. Čak i kad nema simptoma! U pumpicama za olakšanje tegoba se nalazi brzodelujući bronhodilatator i takve pumpice se koriste samo po potrebi. Ukoliko je potreba za takvim pumpicama česta, astma nije dobro kontrolisana.
Kontrolisana astma

Ako jeastma  dobro kontrolisana pacijenti mogu da obavljaju svoje svakodnevne obaveze na poslu, kod kuće i u školi, u sportu. Poznato je da su brojni vrhunski sportisti asmatičari.  Kontrolisana astma znači i mirne noći bez budjenja, ređu pojavu simptoma, kao i retko korišcenje lekova za brzo olakšavanje tegoba.

Faktoripogoršanja
Faktori koji utiču na to da se bolest pojavi ili da se stanje astmaticara pogorša brojni su i različiti. Na prvom mestu to su alergeni kao što su polen,  životinjska dlaka, plesni, odnosno gljivice, bubašvabe, perje… Do pojave ove bolesti može da dođe i zbog supstanci iz spoljašnje sredine, odnosno zbog aerozagadjenja ili duvanskog dima, vremenski uslovi. Takođe, okidači za pogoršanje stanje mogu da budu i fizički napor i stres, kao i neki lekovi.

Najčešća pogoršanja se događaju noću i u ranim jutranjim satima.