Simptomi astme i okidaci

Simptomi astme Simptomi bronhijalne astme su otežano disanje, stezanje i sviranje u grudima, produžen izdisaj i kašalj sa ili bez iskašljavanja. Astmu, pogoršanje bolesti i akutne napade mogu da izazovu virusna respiratorna infekcija, alergeni (poleni, kućna prašina i grinje, perut i dlake...

Simptomi astme i okidaci

Simptomi astme

Simptomi bronhijalne astme su otežano disanje, stezanje i sviranje u grudima, produžen izdisaj i kašalj sa ili bez iskašljavanja. Astmu, pogoršanje bolesti i akutne napade mogu da izazovu virusna respiratorna infekcija, alergeni (poleni, kućna prašina i grinje, perut i dlake životinja),  neke vrste hrane, jaki mirisi, dezodoransi sa potisnim gasom, aerozagadjenje, fizicki napor, vremense prilike (vlaga, magla, velika vrućina, hladan vazduh), stresne situacije…).

Različite vrste lekova mogu da pojačaju već postojeću bronhijalnu hiperreaktivnost (beta-blokeri koji se koriste u kardiologiji), aspirin, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, ali i aditivi i konzervansi u hrani, sulfiti.

Astma hronična bolest

Stalni upalni proces bronhijalne sluznice dovodi do povećane iritabilnosti nervnih završetaka, koja je jedna od glavnih karakteristika bronhijalne astme. Pacijent koji ima bronhijalnu astmu, ako poštuje savete lekara i uzima sve preporučene lekove, može mesecima da bude bez ikakvih disajnih tegoba, ali bronhijalna astma nije bolest koja može potpuno da se izleči. Astma je u visokom procentu urođena bolest.