Kako prepoznati astmu?

Kako prepoznati astmu? Astma se prepoznaje po sledećim simptomima: osećajem nedostatka vazduha, gušenjem, borbom za vazduh, što pacijenti vrlo dramatično doživljavaju. Ukoliko je kašalj suv, nadražajan, prisutan naročito noću i pri fizičkom naporu, radi se o astmi. Ove simptome mora pre...

Kako prepoznati astmu?

Kako prepoznati astmu?

Astma se prepoznaje po sledećim simptomima: osećajem nedostatka vazduha, gušenjem, borbom za vazduh, što pacijenti vrlo dramatično doživljavaju. Ukoliko je kašalj suv, nadražajan, prisutan naročito noću i pri fizičkom naporu, radi se o astmi. Ove simptome mora pre svega da prepozna porodica posebno ako se radi o deci i odmah obrati lekaru. U praksi su veoma prisutni slučajevi da se pacijenti javljaju i po nekoliko meseci ili čak godina od pojave ovakvih simptoma, u takozvanoj zapuštenoj fazi.

Astma u svakom životnom dobu

Za bronhijalnu astmu je karakteristično da se ona može javiti u svim životnim dobima – u detinjstvu (posle nekoliko meseci od rođenja), u pubertetu, u 20, 50. godini života, pa i kasnije. Ipak, najteži oblik astme je onaj koji se javlja u ranom detinjstvu, prati pubertet, reproduktivno doba do duboke starosti. Ta astma, koja traje od detinjstva do poznog doba, je obično alergijska astma izazvana alergenima, često postaje kortikosteroidno zavisna, a takvi pacijenti ne mogu bez lekova. Što se poznije ispoljava, astma obično nije alergijska i nema tako tešku kliničku sliku.

Astma pod kontrolom

Uprkos tome što je neizlečiva, astma se može odlično kontrolisati, što pacijentu omogućava dobar kvalitet života. To je moguće zahvaljujući čitavoj lepezi savremenih lekova, po čemu naša zemlja nimalo ne zaostaje sa savremenim svetom.

Bronhijalna astma lekovima može uspešno da se drži pod kontrolom.