O Javoru

Istražite Javor i njegove brojne prirodne atrakcije! Šumske staze zdravlja, ruža vetrova, pogled sa
vidikovca na planinu i okolinu, kao i razne atraktivne lokacije u blizini Javora. Posetite ivanjički kraj i
njegove kulturno-istorijske spomenike, etno selo Štitkovo, Sjeničko jezero i kanjon Uvca, kao i planinu
Čemernicu.

Planina Javor jedna je od najlekovitijih u Srbiji. Najviši vrh (Vasilin vrh) nalazi se na 1.520 metara nadmorske visine. Poznata je po lekovitosti za razne bolesti – anemije, hroničnih respiratornih oboljenja, bronhitisa, astme, emfizema. Planina Javor pogodna je i za podizanje opšteg stanja imuniteta. Ivanjički kraj kome pripada i planina Javor je zanimljiv i zbog prirodnih lepota. Raznovrsnost i bogatstvo biljnog i životinjskog sveta je još jedna od karakteristika. Šume obiluju bukvom, smrčom, hrastom, kao i vrbom, topolom, javorom i brezom… Planinu Javor i njene staze zdravlja krase divlje borovnice, maline, kupine, jagode…

slikeIMG 09561024x2U ovom kraju razvio se lovni turizam zahvaljujući raznovrsnom životinjskom svetu, gde dominiraju lisice, zečevi, vukovi, srne, divlje svinje, fazani, orlovi, sove, kobci… Ljubitelji prirode su u mogućnosti da se upoznaju sa kulturno-istorijskim spomenicima, a jedan od njih je najstarija škola sa internatom u ivanjičkom kraju zajedno sa crkvom koju je izgradio vladika Janja 1833 godine. Do znamenitog zdanja se stiže stazom dugom oko 5km, koja je idealna za duže pešačke ture. Na 13 km od Kušića nalazi se etno selo Štitkovo sa kućama brvnarama s kraja 19. i početka 20. veka. Najstarija kuća iz 1882. godine nalazi se u samom centru sela. Etno selo je pod zaštitom države.


slikeIMG 16071024x768172Na putu Javor-Sjenica nalazi se Sjeničko jezero i kanjon Uvca, gde je stanište beloglavog supa, jedno od retkih u Evropi. Moguće je organizovati izlet na Sjeničko jezero, čamcem ući između planina koje obiluju pećinskim nakitom. Takođe je moguće i posetiti kanjon reke Uvac i voziti se brodićem sve do ledene pećine.

7-8 km od Kušića, između Mučnja i Javora nalazi se planina Čemernica na kojoj se odigrala ključna bitka u srpsko-turskim ratovima, okončanim Berlinskim kongresom 1868. kada je Srbiji priznata nezavisnost. Odlučujuća bitka javorsko-kalipoljskog rata kojom je srpska vojska porazila tursku vojsku, i onemogućila njihov prodor prema Ivanjici i Čačku, donela je mnogim srpskim borcima slavu, među njima i majoru Mihajlu Iliću.

Kao interesantne lokacije treba pomenuti i Kameni most preko reke Moravice u Ivanjici koji je sagradjen 1906. godine i Kušića Han sa pocetka XIX veka. Za one koji interesuju tehnička dostignuća predlažemo razgledanje Hidrocentrale na Moravici iz 1911. god, čija Simensova turbina radi i dan danas. Zahvaljujući njoj Ivanjica je bila deveti grad u Srbiji koji je dobio osvetljenje.

U ivanjičkoj opstini se organizuje i nekoliko tradicionalnih kulturnih manifestacija sa ciljem očuvanja običaja i kulture ovog kraja, tako svaki posetilac može ne samo da mnogo nauči, već i da se zabavi, uz Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije” u Kušićima, koloniji mladih slikara, Sabor frulaša...

Galerija