Dijagnostičke mere

Postavljanje dijagnoze Dijagnoza astme započinje anamnezom i traženjem tipičnih simptoma a to su: ponavljane epizode kašlja i sviranja u grudima (engl. wheezing) praćeno osećajem nedostatka vazduha ili gušenjem, produženi izdisaj. Ove tegobe se najčešće javljaju tokom izlaganja...

Dijagnostičke mere

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza astme započinje anamnezom i traženjem tipičnih simptoma a to su: ponavljane epizode kašlja i sviranja u grudima (engl. wheezing) praćeno osećajem nedostatka vazduha ili gušenjem, produženi izdisaj. Ove tegobe se najčešće javljaju tokom izlaganja provocirajućim faktorima kao što su: respiratorne infekcije, alergeni, aerozagadjenje, nakon uzimanja aspirina i sličnih lekova, usled ekstremnog emotivnog uzbudjenja, fizičkog zamora ili promene vremena.

RTG snimak pluća

Svaki prvi pregled kod lekara specijaliste pulmologa podrazumeva i RTG snimanje pluća. RTG snimak pluća je orijentaciona dijgnostička metoda koja može ukazati na razna oboljenja pluća-TBC, bronhitis, astmu, tumor, emboliju…

Spirometrija

Najznačajni test za ispitivanje plućne, tj disajne funkcije je spirometrija.

Spirometrija je bezbolna metoda, a medicinska sestra ili tehničar će vam objasniti kako da izvedete sve manevre disanja . Sa aparatomkoje se zove spirimetar ste spojeni preko “usnika”(plastičnog ilikartonskog) koji se za svakog pacijenta menja. Usisnik se obuhvati usnama tako da jezk ne ulazi u otvor usisnika,  dok se nos  zapuši štipaljkom. Prema instrukcijama medicinskog radnika, prvo dišete normalno kroz usisnik, a zatim lagano izduvate sav vazduh iz pluća, pa zatim brzo udahnete punim plućima i da odmah što brže i jače izduvate sav vazduh iz pluća. Nakon toga aparat sam računa sve ostale potrebne volumene i kapacitete. Pritom je važna saradnja pacijenta i pravilna tehnika. Radi tačnosti, najvažnije je da se kod spirometrije ne diše na nos i da se vazduh u celosti izdahne iz pluća. Radi veće tačnosti, testiranje se izvodi tri puta za redom.

Alergo testovi

Prick kožni testovi na inhalacione alergene koriste se u dijagnostici alergijskih reakcija na inhalacione alergene tj. alergene iz vazduha, hrane i druge alergene, kod pacijenata koji imaju simptome alergijskih bolesti (alergijski rinitis, alergijski konjunktivitis ,astma, urtikarija, atopijski dermatitis i dr.). Na osnovu anamneze i kliničkog pregleda, vaš lekar će indikovati testiranje na određenu grupu alergena.

Važna napomena je da negativan kožni test ne isključuje alergiju!

Ostali dijagnostički testovi

Po potrebi lekar može zatražiti da se urade i neki dodatni testovi kako bio siguran u postavljanu dijagnoze:

-laboratorijske analize (imunoglobulini i eozinofil)

-telesna pletizmografija

-gasne analize

-bronhoprovakativni test

-reakcija na primenjenu bronhodilatatornu i antiinflamatornu terapiju sa povlačenjem auskultacijskog nalaza nad plućima