Dijagnoza i terapija

Dijagnoza i terapija Terapiji prethodi dijagnostika koja podrazumeva spirometriju, odnosno ispitivanje funkcije pluća koja nam pokazuje da li osoba ima suženje disajnih cevi (opstrukciju) ili ne. Što se terapije tiče, u lečenju astme se koriste antiinflamatorni (antizapaljenski)inhalacioni...

Dijagnoza i terapija

Dijagnoza i terapija

Terapiji prethodi dijagnostika koja podrazumeva spirometriju, odnosno ispitivanje funkcije pluća koja nam pokazuje da li osoba ima suženje disajnih cevi (opstrukciju) ili ne.

Što se terapije tiče, u lečenju astme se koriste antiinflamatorni (antizapaljenski)inhalacioni kortikosteroidi (lek u pumpici)  Taskođe, postoje lekovi koji se ne koriste samo putem pumpica, već u tabletama, kao što su antagonisti leukotrijenskih receptora. Nekada kortikosteroid u spreju nije dovoljan sam po sebi, pa se u tom slučaju dodaju pomenute tablete ili drugi sprejevi (pumpice). Postoje sprejevi koji nisu antizapaljenski, ali šire bronhije – bronhodilatacioni.  Poslednjih godina dostupni su i takozvani diskusi, koji predstavljaju sintezu inhalacionih kortikosteroida i bronhodilatacionih, gde se praktično jednim udahom istovremeno unose dva leka.

Imunoterapija kod alergijske astme

Kod alergijske astme posebno efikasnom se pokazala alergen – specifična imunoterapija u obliku vakcine, gde se ovaj alergen daje pacijentu prvo u izuzetno maloj količini, a zatim se povećava doza kako bi se stvorila antitela. Na ovaj način se povećava otpornost na određeni alergen, lek se daje od tri do pet godina uz ponavljanje kure.

Nažalost astma još bolest od koje se umire (preteški i dugotrajni napadi), ali da je stopa mortaliteta veoma mala, pre svega zahvaljujući efikasnim lekovima koji u potpunosti kontrolišu ovu bolest, a obolelima omogućavaju sasvim normalan život.

Saveti za asmatiče

1. Astmatičar nikako ne bi smeo da bude pušač

2. Izbegavati pokretače astme

3. Oprezno sa uzimanjem aspirina i grupe analgetika („diklofen“, „brufen“), jer mogu da izazovu teške astmatične napade (tzv. aspirinska astma)

4. Treba izbegavati ili potpuno izbaciti unos hrane koja u sebi sadrži konzervanse i aditive (suvomesnati proizvodi, konzervirana hrana), a jesti sveže voće i povrće

5. Dozvoljene sui poželjne sve fizičke aktivnosti (sport i rekreacija) onoliko koliko osobi prija, a naročito se preporučuje  plivanje

6. Redovno koristiti propisanu terapiju čak i kad nema simptoma

7. Pozitivno razmišljati