Nova pravila za lečenje astme?

Globalna pravila za lečenje astme mogla bi da budu promenjena zahvaljujući rezultatima studije koju je predvodio jedan istraživač sa univerziteta Teksas. Studija je obuhvatila deset akademskih centara i više od 300 odraslih osoba sa blagom ili umerenom formom astme...

Nova pravila za lečenje astme?

Globalna pravila za lečenje astme mogla bi da budu promenjena zahvaljujući rezultatima studije koju je predvodio jedan istraživač sa univerziteta Teksas.

Studija je obuhvatila deset akademskih centara i više od 300 odraslih osoba sa blagom ili umerenom formom astme. Lekari su ispitali pacijente i odredili im najmanju moguću dozu lekova koja bi kontrolisala njihovu astmu. Doktor Vilijem Kalhun je predvodio studiju.

“Količina kortikosteroida koju je pacijent primao tokom studije zavisila je od intenziteta simptoma koje je imao. Kada su imali jače simptome dobijali su više steroida.”

Nakon što su prilagodili lekove, lekari su pratili tri različita načina za tretiranje pacijenata. Jedna grupa dobila je svoje prilagođene doze steroida i uzimala ih je kao i obično. Drugoj grupi su nivoi steroida prilagođeni nakon što su prošli sofisticirani test disanja za astmatičare, dok je trećoj grupi rečeno da koriste svoje inhalatore samo kada im se simptomi pojačaju. Istraživači su ustanovili da je poslednja grupa imala dobre rezultate, isto kao i prve dve grupe. Glavna razlika bila je ta što je treća grupa koristila samo polovinu dotadašnje količine leka.

“Grupa bazirana na simptomima na kraju je koristila manju količinu udisanih kortikosteroida, 50 odsto manju. To je takođe kao rezultat imalo i smanjeno pogoršanje u jesen, vreme kada je ono obično veće i takođe je rezultat bilo smanjeno odsustvo iz škole ili sa posla.”

Pod nadzorom svog lekara, Frenk Grizafi više ne prati svoj stari režim uzimanja lekova.

“Uzmem jedan udisaj ujutro i to obično deluje do kraja dana. Osećam se odlično.”

Doktor Kalhun savetuje pacijentima sa blagom i umerenom astmom da provere sa svojim lekarima da li bi ova strategija bila dobra i za njih. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.